5 januari 2011

Lydnadsträning med Apan.

För att träna Apan i lydnad, behöver man följande:

1st skrammel-pip-groda som Apan får kasta efter varje moment. Hon blir så glad och tjattrig när man hämtar den...
1st flätad fleece-kampsnodd som man kan dra runt Apan med mellan momenten så att hon inte tappar tempo...
1st klicker som Apan kan klicka med när hon tycker att hon gör rätt...
1st Påse med belöningsgodis, eftersom jag i egenskap av tränare, behöver energipåfyllning!

För att påminna Apan om att det är roligt med lydnad och att man ska vara en glad Apa när man tränar så har jag mitt nya snygga träningshalsband:

Jag tränade Apan i tramsigt traskande, ställande under gång, rutan, lk1&2-apportering, läggande under gång samt inkallning. Det är ju himla tråkigt att vara ute i snön, ishalkan och slasket så jag tyckte att Lyans uterum dög bra för dagens övningar.

Eftersom uterummet egentligen är lite för litet för sådana övningar så får man fokusera på detaljerna. Jag fick till ett riktigt bra och mycket positivt träningspass med Apan. Lk1-apporteringen satt klockrent. Jag satt och tittade på apporten och rörde mig inte ur fläcken. När Apan sade "apport" då sträckte jag mig lugnt efter den och satt och stirrade på Apan och rörde inte en muskel innan "loss". Apan sade att jag är världsbäst!

Lk2-apporteringen blev lite modifierad. Aporna är rädda om trägolvet som finns i uterummet så där kastas inga tunga träapporter inte. Fast ska man vara riktigt ärlig så tror jag det snarare beror på att Apans förmåga att kasta apporter är, om man ska beskriva det snällt, undermålig. Hon skulle väl skicka den eländiga apporten genom en ruta om hon försökte sig på det i uterummet. Istället fick jag sitta kvar vid utgångspunkt och så lade Apan ut den, kom tillbaka och så fick jag springa ut och hämta in den igen.

I det tramsiga traskandet fick vi till grymt snygga vänstersvängar och nästan lika snygga åt höger. Jag belönade Apan genom att göra alla mina sättanden raka och prydliga. Ställande och läggande under gång var riktigt snygga idag men Apan säger att hon vill finslipa ännu mer. Hon säger att vi måste börja länka ihop momenten i en tävlingsmässig kedja. Jag ska ta hennes förslag i beaktande.

När vi var klara, stekte Apan pannkisar och jag kontrollerade noga att hon lade de trasiga i min matskål. När hon var klar med allt, var det till att rasta henne en liten runda och skicka iväg henne till jobbet. Jag vaktade lyan åt aporna från mitt favorithörn i soffan tills Husseapan kom hem

Med vänliga svansviftningar

Grå

1 kommentar:

Clara sa...

Tjena
Du verkar vara nära tävlingsbanan nu. Det finns 2 tävlingar inomhus om det nu skulle vara din specialitet.
Träna på nu.