5 januari 2015

2015 är här!

Nytt år och därmed kommer apornas årliga intention att vara snygga på stranden och intentionerna för oss deras bästa vänner. Turligt nog för oss hundar, brukar de där töntiga strandintentionerna sakta försvinna efterhand som aporna sitter där med sina kalendrar och planerar träningar, tävlingar och prov för oss hundar. I vart fall påstår de att de får väldigt lite tid över för verksamheten på gymmet och löpspåret.

Just såhär i inledningen på året brukar det mesta gå ner lite på sparlåga i hundvärlden. Det är väl därför aporna har tid att hänga över sina kalendrar, SBK-tävling och jag vet inte allt. Men eftersom vi inte tränar för fullt har vi tid att göra lite administrativt kontrollarbete.

Apan jobbar som bekant på myndighet och kommer ofta i kontakt med de register där vi hundar ska/bör finnas med. Apan berättar att registren i teorin är väldigt bra men att de i praktiken, på sina håll dras med stora brister.

Här kommer en liten uppmaning att sprida mellan er!
Kontrollera att det är korrekta uppgifter på din hund i jordbruksverkets register!
Det är plättlätt, du kan logga in med ditt bank-ID.
Kontrollera att det är korrekta uppgifter på din hund i SKKs register, om den är inregistrerad där.

De här registren är inte på något sätt länkade till folkbokföringsregistret och är lyckligt ovetande om flyttar och telefonnummerbyten. Det är din skyldighet som hundägare att se till att allt stämmer.
Det är i de registren som myndighetspersonal och andra apor som hanterar försvunna och upphittade djur tittar. Det vore väl olämpligt att om din bästa vän, kom bort och ingen fick tag i dig för att uppgifterna inte stämde.

Man kan tycka att det är ju "bara att söka" när myndighetspersonal hittar en hund men det är inte fullt så lätt. Icke-registrerade ägarbyten, adressändringar, avsaknad av telefonnummer mm försvårar och fördröjer mycket ofta denna processen. Man ska dessutom ha insikten att upphittade djur har väldigt låg prioritet inom myndigheterna.

Rasrena hundar har en fördel, de kommer från en kennel och om inget annat står till buds så kan man kontakta uppfödaren. Det är dock inte heller så himla lätt. Långt ifrån alla uppfödare har kontakt med sina valpköpare under hela hundens livstid. Det är inget ovanligt att man förlorar kontakten. Det finns dessutom en väldig massa människor som är väldigt duktiga på att inte hålla sams. Inte heller ovanligt mellan uppfödare och valpköpare och då kan uppfödaren ha ännu mindre information att ge. Sedan har kennlar en tendens att upphöra, namnet tas över av någon annan mm mm

Blandrashundar säljs för det mesta chippade men det spelar liksom ingen roll om inte chippet är inregistrerat någonstans. Det hjälper inte att din goa familjemedlem är chippad om inte dina ägare/kontaktuppgifter är korrekta i jordbruksverkets register.

Så snälla! Det är inte ens 10 minuter av din tid att kolla att allt stämmer!

Med administrativa svansviftningar
Grå

Inga kommentarer: